понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Kметове в София на протест срещу орязването на пари по Плана за възстановяване

Кметове на софийски райони и общински съветници от Столичния общински съвет внесоха жалба, подписана от 4000 жители, в Министерския съвет срещу решението на служебния кабинет за орязване на средствата по Плана за възстановяване.

„Току-що внесохме жалба, подписана от 4000 жители на четирите агломерации в Столична община, които очакват реализация на важни за тях проекти, свързани с канализация, с локални пречиствателни станции. Те са важни за качеството на живот на софиянци, важни и за опазване на околната среда“, каза Анна Стойкова, общински съветник.

„Планът за устойчивост и развитие е един нов механизъм, който е създаден за подкрепа на държавите и градовете за излизане от COVID пандемията, включително и развитие да устойчиви зелени политики. Проектите на София са свързани именно с такива зелени политики и причините, които изтъква служебното правителство, за да извади тези важни за софиянци проекти, са изключително неоснователни. Имаше едни причини, свързани с концесионера Софийска вода, после се изтъкнаха други причини. Всички проекти на Столична община отговарят на критериите“, допълни тя.

Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на стойност 200 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г. Планът, който все още не е внесен в Европейската комисия, беше прекроен от сегашната власт. Столичната община има готовност да финансира 42 милиона лева, допълниха представителите на Столичния общински съвет.

По думите им служебното правителство без консултации и без обсъждания изважда тези проекти, които са важни за софиянци.

Пред медиите те обясниха, че „Столична община е единствената, която е изключена от Плана за възстановяване„. Според тях има „негативно отношение към София от страна на служебното правителство и се внася напрежение“.