понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

2,3 млн. лв. отиват за ремонт на духовната семинария в София

2,3 млн. лв. отпускаме за ремонт и създаване на нормални условия за живот в Софийската духовна семинария, обяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.

„Поканил съм отец Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. През годините много манастири, много църкви се направиха, отремонтираха се, но се оказа, че там, където се подготвят кадрите, където се обучават, където е живата сила, както е казано, учат и живеят семинаристите в изключително лоши условия. Отец Пахомий направи едно предложение и ако МС подкрепи точка 5, 2,3 млн. лв. отпускаме за ремонт и създаване на нормални условия за живот, за учене на семинаристите в Духовната семинария“, заяви премиерът.

Това е една добра и правилна инвестиция, защото смятам, че както за всеки народ, и за българският най-скъпото нещо са децата, каза от своя страна ректорът на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ архимандрит Пахомий.

„Току-що идвам от среща с Българския патриарх Неофит. Искам да ви преподам неговото благословение да имате сили и разум да ръководите държавата както и досега – правилно и добре. Ако това нещо се случи, е една инвестиция за бъдещето и за нашата родина. Ще има едни добри резултати за обществото ни, виждайки че образованието и демографският проблем са основни и влагайки усърдие и усилие както от страна на държавата, така и от страна на църквата това нещо да се подобри“, заяви архимандрит Пахомий.

Той благодари лично на премиера и на целия МС, че подкрепят Духовната семинария. „Надявам се, че винаги ще бъдете до нас, ще ни подкрепяте, ще ни помагате, както и занапред. Винаги сте добре дошли в Семинарията да бъдете между нашите деца, защото те получават едно добро и хубаво образование и се нуждаят и от подкрепата на всеки човек, който може с нещо да бъде полезен“, каза още архимандрит Пахомий.

От своя страна премиерът Бойко Борисов увери, че още днес зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев ще преведе парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *