сряда, юни 16Актуални новини от София
Shadow

Натовски генерали и лекари изнудват българки, алармират ГДБОП

Африканци, представящи се за натовски генерали и лекари, масово мамят българки в интернет и ги карат да им изпращат пари. За това предупреждават от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, цитирани от юридическото предаване Темида – цената на истината. От там информират, че случаите са се увеличили многократно в последните месеци.
Измамниците започват комуникация с жени, от чиито профили в социалните медии личи, че нямат мъж. Понякога онлайн връзката продължава седмици преди да се стигне до искането на пари.

„Избират да са жени на възраст, които имат общодостъпни снимки и в тези снимки очевидно е, че нямат партньор или по друг начин се установява, че тези жени биха потърсили някаква виртуална близост с някого. Затова им се представя красивата картина на американски генерал или лекар, който от 5 години е в Афганистан или в някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба“, обясни пред БНР Комисар Владимир Димитров – началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

„Масово е. Почти всяка седмица имаме пострадала българка. На жените се представя сърцераздирателна история как е загубил съпругата си и сам отглежда децата, или пък му задържат парите и няма с какво да си тръгне от въпросното място. Така ухажваната дама първоначално е поканена да изпрати пари, обикновено исканията започват с неколкостотин долара и често граничат с изнудване“, добави той.