четвъртък, април 22Актуални новини от София
Shadow

Няма ваксини

Временно се преустановява имунизацията по т. нар. „зелени коридори“ във ВМА (функциониращи от 8 до 20 ч.), поради изчерпване на наличните количества ваксини, съобщават от лечебното заведение. В него продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации.

За спиране на ваксинацията поради недостиг на ваксини съобщиха и болниците „Св. Иван Рилски“ и „Св. Анна“. В най-големите градове в страната – София и Пловдив лични лекари също съобщават, че ваксини за тях няма.

Това се случва по-малко от седмица след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се създадат „зелени коридори“ за ваксиниране. С писмо до всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната министърът на здравеопазването нареди да бъде направена организация, така че да има часове, в които да се ваксинират всички желаещи, независимо дали попадат в приоритетните според ваксинационния план фази или не.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че „AstraZeneca“ няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок. Т.нар „зелени коридори“ ще бъдат временно преустановени.

„117 хиляди дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент от фирмата за доставка през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи 2 доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „AstraZeneca“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Нещо повече. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, каза Ангелов в началото на седмичния брифинг за разпространението на коронавирус у нас.

По думите му в рамките на три дни българските власти водят изключително сериозни разговори с фирмата доставчик на всички нива.

„Уважаеми представители на „AstraZeneca“, нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивост. Нека се спазват уговорките“, каза още здравният министър.

Той посочи, че на базата на планираните доставки се планира ваксинацията в страната. „И накрая получаваме учтиво съобщение, че камионът ще тръгне два дни по-рано. А камионите, които не дойдоха? За тях дори не получихме буквичка“, каза още Ангелов по повод доставките на „AstraZeneca“.

По думите му хората, които вече са получили първата доза от „AstraZeneca“, ще получат и втора. „Втората доза се поставя след 10 седмици и тя ще бъде гарантирана“, посочи Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от неспособността на големите фармацевтични компании да спазят уговорените срокове на доставка на ваксини срещу COVID-19.

„Ние бяхме надлежни платци, плащахме това, което комисията ни каже солидарно със страните от ЕС. (…) Надявам се да има и съд и да ни се върнат парите от това, което сме инвестирали в тези големи компании“, каза Борисов и настоя Еврокомисията да е много сурова. Той отново изрази готовност държавата да транспортира пратките ваксини със самолет, за да не спира процесът на ваксинация. При инспекция на строителството на спортна зала в Панагюрище с участието и на външния министър Екатерина Захариева, той заяви, че с въздушен транспорт ще се спестяват по 2 денонощия, за да се запази темпото от последните два дни на ваксиниране по 20 хил. души.

„Зеленият коридор“ за масова ваксинация към момента е временно преустановен, като обяснението на властите е забавена доставка на ограничени количества от ваксините на „Астра Зенека“.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Ваксини няма
„Ваксини няма“. Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар в София д-р Гергана Николова. „Чакаме да получим ваксини, подали сме списъците, както с необходимите бройки, така и със записаните пациенти“, обясни д-р Николова.
Няма как втората доза да е от ваксина на друга фирма, при всички случаи би било по-добре да бъде сложена поне една доза, обясни д-р Николова.“Да, ние лекарите се оказваме от двете страни на пресата – от една страна ходим и търсим, а няма ваксини, а от другата е пациентът, който иска да бъде ваксиниран“, завърши тя.

Източник: Дневник