петък, май 14Актуални новини от София
Shadow

Над 180 снегопочистващи машини работят в София

Над 180 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване в София тази нощ. Във връзка с валежите от сняг и ниските температури са обработени трасета на градския транспорт, стръмни участъци, мостове и частично основни улици в районите, както и общинската пътна мрежа на територията на Столична община. Направена е обработка и на Южната дъга на Околовръстен път.

Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване по вътрешно-квартални улици в райони като Витоша, Лозенец, Искър, Студентски, Младост, Овча купел, Слатина.

В планината Витоша е направено опесъчаване на пътищата „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“.

В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Започна почистване на прилежащите пространства към спирките на обществения транспорт и подходите към пешеходните подлези.

Напомняме на етажните собствености, управителите на търговски, бизнес имоти да почистят прилежащите тротоари към съответните си сгради.

Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат внимателно със съобразена скорост. Днес прогнозата за времето е с жълт код за силен вятър, което създава условия за образуване на навявания в планинските райони.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

За петък в 6 области в Североизточна България – Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, е определен жълт код за потенциално опасно време за сняг и силен вятър, съобщиха от АПИ.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид.

Източник: БГНЕС