четвъртък, март 4Актуални новини от София
Shadow

Едва около 3600 деца ще бъдат компенсирани за липса на места в градините

Държавата вероятно ще компенсира едва около 3600 деца средно на месец за това, че не са приети в общинска или държавна детска градина. За получаването на парите родителите трябва да отговарят на куп критерии, както и да предоставят документи за направените разходи по образованието на децата си извън държавната система.

Това става ясно от мотивите към проекта за наредба, по който ще се отпускат средствата. Документът, подготвен от Министерството на образованието и науката, беше публикуван за обществено обсъждане на 19 януари – месец след като изтече законовият срок за приемането му от Министерския съвет.

Компенсациите за неприетите деца са в сила от 1 януари 2021 г. Първите суми обаче вероятно ще бъдат платени в средата на годината.

От мотивите към наредбата става ясно, че далеч не за всички деца, които не са приети в детска градина, ще има компенсации от държавата. Само в София на последното класиране извън забавачките останаха над 10 000 деца. В тази бройка обаче влизат и деца под 3 годни, които кандидатстват за ясла. За тях компенсации по закон не са предвидени. Те се отпускат от 3-годишна възраст до приемането в училище. Според данни на Столичната община от есента на миналата година за децата от 3 до 6 години не достигат около 2300 места, въпреки че неприетите са много повече.

В същото време проблеми с местата в градините, макар и по-малки, има и в други големи градове като Пловдив и Варна.

Източник: mediapool.bg