петък, януари 15Актуални новини от София
Shadow

Топлофикация обяви търг за изграждането на инсталация за горене на преработени отпадъци

Общинското дружество „Топлофикация София“ е обявило търг за 292.2 млн. лв. без ДДС (или 350 млн. лв. с ДДС) за изграждането на инсталация за горене на преработени отпадъци. Малко над половината от тях са осигурени от Европейската комисия, а останалите представляват заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Очаква се новата система да бъде изградена изцяло до 2023 г. и през добитата енергия „Топлофикация София“ да намали разходите си за природен газ. Основната критика е, че се строи цапаща инсталация в широкия център на столицата.

Инсинераторът ще бъде построен на площадката на ТЕЦ-а във „Военна рампа“, в близост до Централната гара на столицата. Идеята е там да се изгаря раздробеният и изсушен твърд битов отпадък, произвеждан от софийския завод за боклук край с. Яна. От него се получава краен продукт – т.нар. RDF (от англ. – refuse derived fuel), или твърдо гориво от отпадъци, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия.

Срокът за подаване на оферти е малко над два месеца – до 15 март. Търсят се големи компании, които са строили енергийни или подобни мощности.

Източник: Капитал