петък, януари 15Актуални новини от София
Shadow

Два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Има два варианта за възстановяване на Княжевския лифт, за които не е нужна промяна на плана за управление на Витоша. Тоова бе очертано на среща на кмета на София Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието Емил Димитров и Деислава Танева, както и представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет.

„Първият вариант, по който ние с главния архитект Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка“, обясни кметът.

Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант обаче изисквало изработване на специализиран подробен план, чиято процедура би отнела около 2 години.

„Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти.

Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза.“

Общото мнение на срещата било, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете.