петък, януари 15Актуални новини от София
Shadow

От БСП атакуват Столична община за проблема с мръсния въздух

Прогнозата за състоянието на атмосферния въздух за днес и утре е силно обезпокоителна – тройно превишаване на нивата на фини прахови частици.  Всичко това се случва в условията на бушуваща пандемия от Covid-19. Известно е, че фините прахови частици способстват дифузното разпространение на коронавируса. Мръсният въздух значително повишава риска от развиването на респираторни заболявания, каквито предизвиква този вирус. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС  началото на днешната сесия, съобщиха от партийната структура.

„Всеизвестно е, че борбата със замърсяването на въздуха се осъществява с няколко основни инструмента – превенция, измервания и прогнози,   хигиена и стимулирането на ползването на градски транспорт“, припомни той.

По думите на Паргов на този фон Столична община е на път да отбележи още една нулева година от реализацията на проекта за подмяна на битовите уреди на твърдо гориво – дърва и въглища с екологична алтернатива. „Програмата буксува и поредните банални оправдания няма как да бъдат използвани за пореден път“, заяви лидерът на БСП – София.

Той посочи, че на територията на Столична община  са разположени 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „Те не отговарят на изискванията за качество на данните съгласно европейското и национално законодателство. Това означава, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде ползвана за вземане на адекватни управленски решения“, изтъкна Калоян Паргов и попита дали тези немеродавни данни се ползват или от 5-те лицензираните станции на Изпълнителната агенция по околната среда за контрол на въздуха, когато трябва да бъде въведен „зелен билет“ или умишлено се ползват занижени данни, за да се отлага до безкрайност въвеждането му.