сряда, януари 27Актуални новини от София
Shadow

Само днес вижте изложбата “Моят свят” на Христо Габеров в Къщата на София

Изложбата “Моят свят” – живопис на Христо Габеров, бе открита в Къщата на София днес. Представени са картини от Родопите и от автентичния бит на българите от старо време, както и колоритът на Африка. Любими образи на художника са масаите и африканските животни.

Христо Габеров продължава да сънува Африка, нейните хора и природа като улавя и най-малкиия детайл до степен, че гледайки картините човек се чуди дали са нарисувани или са снимки. Преди 20 години художникът Христо Габеров и неговият приятел Володя Сорокин предприемат пътешествие с колела до Южна Африка под егидата на Атлантическия Клуб. Те минават през Близкия Изток – Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет – 5500 км за два месеца и половина. Прелитат разстоянието от Кайро до Найроби, Кения.След това отново на колела преминават през Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка – общо 7 000 км.

Пътешествениците се връщат обратно в Европа със самолет от Йоханесбург до Лисабон. Отново тръгват с колелата и минават през Португалия, Испания, Андора, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия и най-накрая България – общо 4 500 км в Европа. Нямали са спонсори, всеки от тях е разполагал с $1000. За 300 дни те минават през 23 държави на три континента като 16 500 км са на колела.

Още за пътешестието на Христо Габеров до Африка, както и за Родопите, ще разберете ако дойдете да разгледате изложбата днес до 20.00 ч. вечерта при спазване на епидемиологичните мерки.