сряда, януари 27Актуални новини от София
Shadow

Закриват и обединяват спирки на градския транспорт

Сливане и премахване на спирки на градския транспорт предстои в София. На заседание на Транспортна комисия към СОС бе приет доклад с предложения за промени, които ще обхванат спирки във всички райони на столицата. Целта е да се оптимизира градският транспорт и да се улеснят гражданите, като се подобрят условията, достъпът и се увеличи скоростта на движение на някои превозни средства. Някои спирки ще бъдат премахнати заради голяма близост, а други ще бъдат обединени.

С пускането на метрото транспортните потоци са се променили. В последните години преди епидемията от COVID-19 се наблюдава и сериозен ръст на пътниците на Летище „София“, както и засилен туристически поток в центъра на столицата, се казва в доклада.

Нова двупосочна спирка на бул. „Витоша“ на ул. „Алабин“ за трамвайни линии №4 и №10

След като „Витоша“ става пешеходна зона, северната част на булеварда остава без адекватен достъп до градски транспорт. Всички спирки в района са разположени на голямо разстояние от главната пешеходна улица, ежедневно генерираща голям поток от хора. С цел по-удобно обслужване на тази административна, търговска, развлекателна и бизнес зона, намираща се около Съдебната палата и бул. “Витоша”, се предлага обособяване на двупосочна спирка на ул. „Алабин“ в района на Съдебната палата, която да обслужва трамвайни линии №4 и №10.

Нова двупосочна спирка ул. „Милин камък“ на бул. „Свети Наум“ за автобусни линии №94 и №102

Предлаганата спирка е разположена на бул. „Свети Наум“ при кръстовището с ул. „Милин камък“ и обслужва автобусни линии №94 и №102. В непосредствената ѝ пешеходна достъпност се намират две училища и една детска градина., разстоянието между спирките „Хотел Хемус“ и „Семинарията“ е над километър. Бул. „Свети Наум“ има тесни тротоари и сериозен наклон, затрудняващ придвижването на пешеходците. Обособяването на спирка ул. „Милин камък“ ще направи градския транспорт подостъпен, привлекателен и удобен за жителите на кв. „Лозенец“ и ще улесни достъпа на квартала до метростанция „Европейски съюз“. Нова еднопосочна спирка „Софийски университет (М)“ на бул. „Васил Левски“ за тролейбусни линии № 1, 2, 3, 5 и .

Транспортният възел при Софийския университет и Орлов мост е един от найважните и натоварени в целия град. Въпреки десетките хиляди пътници на ден спирките на наземния транспорт са разположени далеч от двете метростанции и извън пешеходното им разстояние.

Има проблеми за пътниците – прекачванията между наземния транспорт и метрото са отдалечени, бавни и неудобни. Към момента тролейбусите, минаващи по бул. „Васил Левски“ спират далеч от основния източник на пътникопоток в района – метростанция „СУ Св. Климент Охридски“. За подобряване на транспортното обслужване в района и комфорта на пътниците се предлага нова еднопосочна спирка в посока НДК, разположена на западния тротоар на бул. „Васил Левски“, след кръстовището с ул. „Аксаков“, обслужваща тролейбусни линии № 1, 2, 5, 7 и 8. В момента разстоянието между спирките „пл. Орлов мост“ и „ул. Ген. Гурко“ е 1000 метра – тройно повече от приетия стандарт за разстояние между две последователни спирки.

Изместване на спирка „Хотел Хемус“ за автобусни линии 94 и 102

Сливане и премахване на спирки на градския транспорт предстои в София. На заседание на Транспортна комисия към СОС бе приет доклад с предложения за промени, които ще обхванат спирки във всички райони на столицата. Целта е да се оптимизира градския транспорт и да се улеснят гражданите, като се подобрят условията, достъпа и се увеличи скоростта на движение на някой превозни средства. Някои спирки ще бъдат премахнати заради голяма близост, а други ще бъдат обединени.

Източник: Столица.бг