сряда, януари 27Актуални новини от София
Shadow

Жители на София излизат на протест пред Общината

Жители на София излизат на протест пред Общината, предава NOVA. Те са недоволни от това, че централни софийски улици ще станат пешеходни и няма да могат да стигат до вкъщи с автомобилите си. Става въпрос за живущите на улиците „Съборна” и „Патриарх Евтимий”.

Протестиращите са против широчината на велоалеите и необходимостта от бус лента. Те смятат, че няма нужда да се премахват паркоместата и движението на автомобили. Един от общинските съветници, вносители на идеята, е Борис Бонев от „Спаси София”.

„Улица „Съборна” е липсващата между другите пешеходни улици. При „Патриарха” става въпрос за нефункционално използване на пространството, което да бъде разпределено между всички участници в движението – за това там ще се изградят бус лента и велоалея.

За сметка на това се увеличават паркоместата по бул. „Витоша” и „Г.С.Раковски”. София е един от най-замърсените градове в Европа. Сигурен съм, че ще има аргументи, че живущите или преминаващите с автомобили са лишавани от някакви права. Най-важното ни право е това на живот и то в чиста градска среда”, обясни той.