сряда, януари 27Актуални новини от София
Shadow

В София засега не се планира въвеждането на още мерки

В София засега не се планира въвеждането на още мерки. Сегашните са адекватни и достатъчни.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. За да се ограничи заразата обаче, е необходима дисциплина и, разбира се, строг контрол от наша страна за спазване на правилата, допълни кметът. От началото на седмицата в градския транспорт има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола от страна на полицията, стана ясно от думите й.

От днес са пуснати резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метро линии.

Най-важното е да запазим здравната система, да запазим възможността медиците да ни лекуват. Мерките са възможно най-леките, защото става дума за носене на маски на открито само в ситуация, в която не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина. В момента смятам, че не стои въпросът за затваряне на столицата, стига обаче всички да осъзнаем, че от спазването на тези леки до момента мерки, подчерта Фандъкова. И допълни, че носенето на маска е въпрос и на уважение на човека срещу теб.

Тя подчерта, че общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние. В 3 от общинските болници имаме COVID отделения, увеличени са и местата, проблемът е с осигуряване на медицински сестри и лекари специалисти на места. Самите болници са достатъчно снабдени, имаме и резервна възможност, каза още Фандъкова.