сряда, юни 16Актуални новини от София
Shadow

Свързват видеонаблюдението с КАТ-София до седмица

Столичният общински център за видеонаблюдение ще бъде свързан с КАТ-София до седмица. Така пътната полиция ще може да глобява по клипове с нарушения, заснети от още 200 камери по централни кръстовища и булеварди.

Още през юли миналата година общината включи 40 нови видеокамери, които да следят движението в BUS-лентите, а повечето от старите устройства в центъра на града бяха подновени. Столични катаджии досега даваха дежурства в общинския видеоцентър, на най-късно до 1 ноември ще получават и обработват картина в своята централа на ул. “Лъчезар Станчев” в квартал “Дървеница”.

Шофьорите ще бъдат санкционирани по клипове за различни нарушения – минаване на червено, неправилни маневри, навлизане в забранени улици, говорене по мобилен телефон, съобщи Нова телевизия. Камерите не могат да засичат за превишена скорост, но пък по заснетите номера на автомобилите могат да се откриват издирвани превозни средства, фалшифицирани регистрации или такива, които нямат застраховка “Гражданска отговорност”.

Проблемът на КАТ обаче е с обработката на заснетия материал. Според Закона за движение по пътищата електронни фишове могат да се издават само за нарушения, за които не се взема книжката или не се режат точки. Например – за минаване на червен сигнал на светофара се отнемат 8 точки, а за говорене по мобилен телефон – 6 точки, колкото и за неизползване на предпазен колан. Сниманият за тези 3 нарушения трябва да бъде извикан с призовка в КАТ, където да му се състави акт за установяване на административно нарушение или обикновен фиш. Явяването в пътната полиция трябва да се случи до 1 година след извършване на нарушението, иначе снимките губят давност.

С електронен фиш, които се изпраща с обратна разписка по пощата, обаче няма пречка от КАТ да налагат глоби за липсваща застраховка, за навлизане срещу движението в еднопосочни улици, за шофиране в паркове и пешеходни зони и други.

Източник: Труд