четвъртък, януари 21Актуални новини от София
Shadow

Ремонтират Борисовата градина за 10 млн. лв.

Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде обновена и възстановена до края на 2023 г. с 10 млн. лева. Това предвижда проект на общината по оперативната програма „Региони в растеж“, съобщи БНР. Целта е да се запази в максимална степен автентичният вид на парка.

Ремонтът е на стойност над 10 милиона лева, като 9 милиона са по оперативната програма. Проектът включва ремонт на алеите и възстановяване на емблематични паркови елементи в карето между бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, „Алея Яворов“, бул.“Цариграско шосе“ и алеите покрай къпалнята „Мария Луиза“ и стадион „Българска армия“. Основен ремонт ще бъде извършен и на Езерото с лилиите.

Ще се възстанови автентичният облик на парковите чешми и скулптури във вида им от 30-те години на 20-и век и ще бъдат подменени старите осветителни стълбове, като ще се постави и видеонаблюдение, каза заместник-кметът по екология Десислава Билева. И уточни:

„Проектът е съобразен със статута на парка. Той е със статут резерват, алейната мрежа ще бъде изцяло възстановена. Общата квадратура е над 40 000 квадратни метра. Осветителните стълбове, те са над 130 и камерите за видеонаблюдение също са над 120, изграждането на един зелен пояс с над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира „Цариградско шосе“ от парка. Надяваме се догодина, не по-рано от май месец, да стартираме“.