четвъртък, октомври 22Актуални новини от София
Shadow

Шеф Ники Симеонов: Вярвам, че кралица Елизабет е пробвала храната ми

Никола Симеонов трудно може да бъде представен набързо – работил в ресторант със звезда мишлен на Гордън Рамзи, финалист в „Хелс Китчън”, главен готвач и момче, мечтаещо да има свой собствен ресторант. Към днешна дата вече е част от екипа на „На кафе” със своя кулинарна рубрика. Срещаме се с него, за да ни разкаже повече за нещо специално, което той стартира през октомври.

 

– Шеф Симеонов, откъде дойде идеята за кулинарния курс, който ще водите през октомври?

– Идеята ми дойде след „Хелс Китчън“, когато много хора започнаха да ме търсят с най-различни кулинарни въпроси. Прекарвах доста време, отговаряйки им, и просто реших да създам свой курс за италианска кухня, тъй като почти цял живот съм работил в италиански ресторанти. За съжаление, заради Covid-19 излязохме в карантина и компенсирах с лайфовете във фейсбук. Те се приеха много добре и това ме мотивира още повече, когато се успокои положението покрай вируса, да направя курс, реален, далеч от виртуалното пространство, за да съм максимално полезен на интересуващите се т моите рецепти и съвети. И ето, че това време дойде – октомври ще направя два курса за 10-ти и 24-ти, и всеки, който желае може да се запише на страницата ми Готви с шеф Никола Симеонов или на телефон 0888369133. За да предам най-големите тънкости за ястията, потърсих и партньорство с верига, която предлага висококачествени продукти, и много се зарадвах, че именно онлайн магазинът shop.gladen.bg, който предлага цялото разнообразие от стоки на ХИТ Хипермаркети, се отзоваха на поканата. Част от продуктите, които ще използваме за оригиналните ни рецепти, могат да се намерят само в ХИТ Хипермаркети, затова и е чудесно, че ще работим именно с тях и с shop.gladen.bg.

– Освен дисциплината, какво друго Ви направи впечатление по време на работата Ви при Рамзи?

– В отношението към клиента не виждам някакви разлики. Дисциплината там просто е на такова ниво, че с тази в България изобщо не може да се сравнява. Там са ме карали да ходя всяка сутрин гладко избръснат, и то не от вечерта, а от сутринта преди работа. Ако не съм се обръснал, ми изпращат самобръсначка. Може да се поспори колко е необходимо всичко това наистина, но тази дисциплина се отразява и върху храната.Там компромис с храната не се прави по абсолютно никакъв повод. Ако нещо не е сготвено перфектно, то просто не се дава на клиента. Това е може би нещото, което основно ме впечатли, защото много хора могат, дори в България, да сготвят ястие, което да заслужава звезда мишлен, но явно никой тук не може да направи така, че в ресторанта му всеки път това ястие да заслужава тази звезда. Най-голямо удовлетворение съм получавал точно от работата си в ресторанта на Гордън. Особено вечер, когато всички гости са си тръгнали, заместник-главния готвач оставаше последен и когато си тръгвахме, той се здрависваше с всеки, благодареше за свършената работа. Това някак ме е карало да чувствам, че трудът ми е ценен.

– С какви чувства останахте след участието ви в „Хелс Китчън“?

– Първоначално останах по-скоро с лош спомен. Сега свързвам участието ми предимно с много голямо психическо натоварване. Последните седмици исках да си тръгна без значение дали съм спечелил или не. Не съм се отказал, но просто исках всичко да свърши възможно най-бързо. Колкото повече време минава обаче започвам да си спомням все повече и хубавата страна на това интересно преживяване, което се случва на много малко хора. Дори човек да не излезе като победител, си заслужава да отиде и да опита. В кухнята не съм се чувствал под стрес, може би защото съм работил в такива ресторанти в Лондон. Повече ми се отрази изолацията от външния свят.

-Рубриката Ви в „На кафе” носи ли Ви повече популярност или по-скоро трупате кулинарен опит?

-Определено добивам повече кулинарен опит, защото ми се налага да търся и изпробвам различни рецепти, които хората да могат да приготвят. Обстановката е спокойна, изявата ми помага да се чувствам по-добре пред камера. Не считам, че съм чак толкова популярен, че да не мога да изляза спокойно на улиците. Все по-често, когато излизам на по-оживено място, срещам някой, който ме познава, но за момента това ме радва.

-Коя е най-известната публична личност, за която сте готвили?

-Това изобщо не е от никакво значение за мен. По-скоро има значение ресторантът, в който готвя, отколкото за кого съм приготвял храна. Иначе в Лондон съм готвил на конните състезания, на които присъства кралица Елизабет, и има шанс, не е изключено, някое мое ястие да е достигнало до нея.

-А как открихте страстта си към кулинарията?

-От малък се интересувам от готвене. Когато майка ми готвеше, ходех при нея и задавах различни въпроси, гледах какво прави. Винаги ми е било интересно, но никога не съм си мислел, че ще стана готвач. До момента, в който вуйчо ми не отвори квартално заведение. Започнах като сервитьор, но нямаше в началото достатъчно готвачи в кухнята и започнах да работя и като заготовчик. Все още помня първата вечер, в която взех смяна, и в която подготвях храна, а не само заготовки. След това се чувствах като супергерой и разбрах, че не искам да се занимавам с нищо друго, освен да готвя.

-Кое е любимото Ви ястие?

-Любимата ми храна е свързана с детството – обичам винен кебап и пиле с ориз.

-За какво мечтаете в личен и професионален план?

-В личен план смятам, че нещата ми се развиват доста добре. Имам сериозна връзка. Опитвам се да изтегля кредит и да си купя апартамент. Надявам се един ден да успея да си отворя собствен ресторант тук, в България.

Автор: Виктория Йорданова

Източник: Безплатен вестник „Младост“