четвъртък, октомври 22Актуални новини от София
Shadow

Заведенията в София ще плащат 30% по-малко за „тротоарно право“

Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса тротоарно право от 1 септември до края на годината. Такова предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет. То е резултат от разговори между кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на сдружение „Българска асоциация на заведенията“ Ричард Алибегов, съобщиха от Столичната община.

На срещата с представители на бизнеса са присъствали и председателят на икономическата комисия към СОС Николай Стойнев и зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.
Значително намаление на оборотите заради свито потребление от началото на коронакризата, отчитат от „Българската асоциация на заведенията“.

Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения на работни места и фалити, обясни Ричард Алибегов.

Според сдружението правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намалението на таксата за тротоарно право пък би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

източник: dnes.bg