четвъртък, октомври 22Актуални новини от София
Shadow

Как може да получим парите си обратно при провалено пътуване?

Извънредното законодателство предвиди специален режим за отменени пакетни пътувания. През август беше извършена финалната редакция на текста – когато до 31 декември 2020 г. има отменено пътуване поради COVID-19, туроператорът трябва да предложи на потребителя ваучер с друго пътуване. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. 

Двоен ръст на жалбите

Той информира, че има почти двойно увеличение на жалбите за заплатени и впоследствие анулирани пътувания след въвеждане на извънредното положение.

Маргаритов обясни, че ако потребителят не приеме ваучера парите трябва да се възстановят от туроператора в 12-месечен срок от датата на отмяна на пътуването. По думите му това ще позволи на туроператорите да поемат глътка въздух.

„Представете си какво би станало, ако всички потребители решат едновременно да предявят претенции за парите – това би означавало фалити“, подчерта той.

Председателят на КЗП съветва да се направи разумно планиране и хората да приемат алтернативни варианти, визирайки ваучерите от туроператорите. „Основният брой проблеми се дължат на пандемията и извънредното законодателство“, коментира той.

Плаж vs чадър и шезлонг

КЗП проверява за коректността на цените на чадърите и шезлонгите по плажовете, както и прилежащите заведения. Извършени са над 300 проверки и са констатирани няколко нарушения.

„В случай по Южното Черноморие на първа линия потребителите бяха задължени да си вземат чадър с два шезлонга. Това няма как да стане, не би трябвало да бъдат задължавани. В заведение до плаж се предлагаха храни и напитки като задължителна програма. Тези нарушители са санкционирани“, даде примери Маргаритов.

КЗП глобила и електронен магазин, който предлага хипноза против коронавирус на цена от 17,99 лв.

„На този етап няма лекарствено или нелекарствено средство, което да предпазва или лекува Ковид-19. Да се опитваш да примамваш хората с подобна оферта е некоректно, категоричен е Маргаритов и посочи, че санкцията е определена на 3 хил. лева.

Той напомни, че гражданите могат да подават своите жалби в електронен вариант, както и в приемната на КЗП на първия етаж на ул. „Врабча 1“ в София.

източник: investor.bg