петък, септември 17Актуални новини от София
Shadow

От „Спаси София“ предупреждават: въздухът в столицата е опасен

Въздухът в София в момента е опасен за здравето, тъй като нивата на фините прахови частици са в пъти над допустимите норми, съобщават от движението „Спаси София“ на своята Фейсбук страница.

„От AirSofia.Info измерват стойности на замърсяването с ФПЧ, надвишаващи над 10 пъти максимално допустимите граници. И докато всички виждаме и усещаме това, което дишаме, официалната Интернет страница на Столичната община ни успокоява: всичко е наред, проблеми няма, не се налагат допълнителни мерки.“ – се казва в публикацията.

Уточнява се, че в повечето райони на София замърсяването на въздуха е 2-3 пъти над нормата, но в близост до „Факултета“, „Западен парк“, „Христо Ботев“ и „Овча купел“ то е между 8 и 10 пъти над допустимото.

От движението настояват мерките за решаване на проблема да започнат „веднага, безкомпромисно и на всички фронтове“.

Едно от предложенията е да се закупят дронове за идентификация на места, където се гори на открито, както и на специализирани дронове за измерване на замърсяването от частни имоти, които дават основание за навлизане на полиция и налагане на глоби.

От „Спаси София“ настояват и за далеч по-строг контрол от Столичния инспекторат за това какво се гори както от физически, така и от юридически лица. „Защото сервизите и местата за изкупуване и преработка на суровини са масови нарушители“, мотивират се от движението.

Сред другите предложени мерки са ежедневни проверки на КАТ за коли без катализатори (и незабавното им спиране от движение), също и публикуване на ежедневен и седмичен отчет за проверките, извършвани от службите по опазването на въздуха, както и за събраните от тях глоби.

източник: news.bg