петък, април 19Актуални новини от София

Любители на наргилето останаха без нелегален тютюн след акция на митниците

Над 20 кг тютюн за наргиле задържаха митнически служители при проверка в София. На 11.08.2017 г. митнически служители от митница Столична извършват проверка на две физически лица, които товарят аксесоари за пушене на наргиле в лек автомобил. Освен другите стоки в колата са открити и 312 метални кутии от по 50 грама, съдържащи тютюн за наргиле без наличие на акцизен бандерол.

Установено е откъде е закупена нелегалната стока и при проверка в магазина са открити още 107 идентични разфасовки. Общото количество на задържаните нелегални опаковки тютюн за наргиле е 415 броя с общо тегло 20,950 кг. По случая е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК.

Това е второто по рода си подобно залавяне на тютюн за наргиле през последния месец. 3 тона контрабанден тютюн за наргиле за над  1 000 000 лева задържаха в края на юли служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Бургас.

На пристанище Бургас пристига контейнер от Дубай, предназначен за получател в България.  Според подадените към българските митнически власти обобщена декларация за въвеждане и декларация за временно складиране, съдържанието на контейнера се състои изцяло от мебели.

На 26.07.2017 г. служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Митница Бургас селектират контейнера  за рентгенова инспекция, при която установяват нехарактерна плътност на съдържанието.

При последвалата щателна митническа проверка се установява, че освен редовно декларираните мебели, вътре се намират и 3000 броя кутии от по 1 килограм всяка, или общо 3 000 килограма, съдържащи тютюн за наргиле.

За цялото количество задържан тютюн за наргиле дължимият акциз е в размер на 456 000 лева. Средната продажна цена на тютюна за наргиле, според регистъра за цените на тютюневите изделия, възлиза на 360 лева за килограм.

Снимки: Агенция „Митници“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *