неделя, февруари 17Актуални новини от София

32 километра речни участъци са почистени в София

До този момент са почистени основно 32 километра речни участъци по река Владайска – в райони „Възраждане“, „Сердика“, „Оборище“, „Подуяне“ и „Витоша“; река Перловска – в районите „Средец“ и „Оборище“; река Суходолска – в районите „Илинден“ и „Надежда“; река Какач – в районите „Връбница“, „Люлин“ и „Надежда“, съобщиха от Столичната община.

В момента се почистват основно участъци от реките Дреновичка – от вливането на река Ваташка до ул. „Сребърна“, с дължина 1500 метра, и река Кътинска – от мост на ул. „Искърско дефиле“ до вливането в река Искър, с дължина 1020 метра, дерето „Люти дол“ – участък от ул. „Смесена китка“ до ул. „10-ти километър“.

Изпълнява се и проектът за почистване и осигуряване на проводимостта на пет километра от река Искър, в участъка от моста на Чепинско шосе до изградената корекция при Летище „София“. Дейностите са започнали през май. Средствата, в размер на 1 579 293 лева, са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Срокът за приключване на работите е пет месеца – до 10 октомври. До момента са почистени 3738 метра.

Всяка година Столичната община изпълнява Програмата за планово почистване на речните корита в урбанизираната територия на общината. През тази година ще се почистят и ще се осигури проводимостта на водата в над 160 участъка от речни корита с дължина около 95 километра, включително и целогодишна поддръжка на реките в централната градска част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *