неделя, април 21Актуални новини от София

Възстановяват повреди в София след бурята в понеделник

След бурята и дъждовете в понеделник екипи на „Софийска вода“ и „Метрополитен“ започнаха работа по отстраняване на авария в канализационната мрежа на бул. „Черни връх“ и ул. „Филип Кутев“ в София. Заради интензивния дъжд се бе препълнила канализационна шахта при последната точка от изградения първи етап от канализацията в района. Нарушена бе и част от асфалтовата настилка.

Авария в канализационната мрежа бе засегнала и южния вход на метростанция „Витоша“, но не и движението на влакове или перона, където се намират пътниците.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви пред журналисти, че сигналите за пораженията от бурята са общо над 60. Работата на екипите в „Драгалевци“ продължи и през вчерашния ден. Кметът уточни, че доста сериозни щети са били нанесени в район „Витоша“ и основно в „Драгалевци“. Фандъкова коментира, че за много кратко време е паднал сериозен дъжд, който е свлякъл цели земни маси и наноси. Тя апелира, когато се изхвърлят отпадъци, това да става на определените места.

Попитана за залетия строителен обект от придошлата река Драгалевска, тя поясни, че по данни на заместник-кмета на „Лозенец“ има щети, за които ще бъде необходимо време да бъдат отстранени. Фандъкова допълни, че в момента в район „Лозенец“ се изпълнява корекцията на река Драгалевска, което ще позволи да се изгради отливен канал. Според нея това ще помогне в такива ситуации част от водата да се оттича.

Тя коментира, че е обсъждано на оперативка развитието на ВиК системата, тъй като в пострадалите райони това е сериозен проблем. „Изпълняваме много голям обект по отношение на канализацията. Заедно с бул. „Черни връх“ беше изпълнен и първият етап от канализацията“, каза кметът. Фандъкова допълни, че при възстановяването на асфалта на бул. „Черни връх“, пострадал от силния дъжд, ще се направи допълнително укрепване, така че при следващи инциденти, да не се надигне.

Тя поясни, че е била проведена оперативка с всички изпълнители, защото там се пресичат два от обектите на Столична община – „Черни връх“ и обекта на „Метрополитен“. На оперативката са присъствали представители на „Софийска вода“ и на „Метрополитен“, като е било установено още вчера, че вследствие на обилните валежи, които паднаха основно в южните квартали и най-вече в „Драгалевци“ със сериозни наноси и едрогабаритни отпадъци, е била запушена шахтата на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Филип Кутев“.

Фандъкова поясни, че вследствие на това запушване и много голямото налягане на водата, е избила водата, просмукала се е под асфалта и той е надигнат. Тя обърна внимание, че възстановяването на настилката ще бъде за сметка на изпълнителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *