понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Ще се провеждат ли тържества по повод първия учебен ден

Тържествата по повод откриването на учебната година на 15 септември да са присъствени, на открито, но по различно време за отделните випуски. Задължение на директорите е да създадат организация за ,,стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. 

Откриването на учебната година трябва да се организира и при спазване на задължителните и препоръчителните мерки от Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Задължително е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в дадено училище и са със своите близки на тържеството.

В случай че в дадено населено място има указания за провеждането на публични събирания, издадени от Регионалната здравна инспекция или от областния кризисен щаб, то откриването на учебната година трябва да се съобрази с тях.

Според заповедта на МОН празненствата за учениците поне от I, V и VIII клас се провеждат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.