понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Улесняват фирмите при участие в обществени поръчки в София

До дни Столичната община ще разполага с електронна система, с която всички държавни ведомства ще могат да проверяват дали фирмите, които участват в обществени поръчки, имат неплатени данъци. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от „Дневник“.

Според Закона за обществените поръчки всяка компания, която иска да участва в подобна процедура трябва да предостави удостоверение от общината, че няма данъчни задължения. Желанието на местната администрация е този процес да се осъществява изцяло по електронен път. Това ще облекчи фирмите, Столичната община и различните държавни структури, които възлагат обществени поръчки.

По думите на Барбалов в момента тази процедура е тромава, като отнеме от времето както на администрацията, така и на фирмите, които „се редят на опашки, за да получат тези удостоверения“. Зам.-кметът посочи, че през 2016 г. Столичната община е издала 21.3 хил. такива документа, а за 7-те месеца от 2017 г. почти 15 хил., като цената за един брой е 6 лева. С новата система всяко министерство, община или държавна агенция ще може да подава заявка за конкретни фирми в електронната система, като веднага след това ще получава автоматичен отговор. В момента системата се тествала от различните дирекции в софийската община.

Зам.-кметът по финансите представи и кратък отчет за събраните приходи от Столичната община за първите 7 месеца от 2017 г. За това време са събрани 396.9 млн. лева приходи, които са 63% от годишния план. Сумата е със 7,5 млн. лева по-вече спрямо същия период през 2016 г. Най-много средства са постъпили от такса смет – 132 млн. лева, което е 70% от прогнозите за тази година. Разходите, които Столичната община е направила към момента са в размер на 105 млн. лева. – те са различни ремонтни дейности, строежи на детски градини, почистване.

Снимка: БНР/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *