понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Тед Кочев се завръща у нас като писател

Канадският режисьор от български произход Тед Кочев се завръща в България за премиерата на автобиографичната си книга „Моят живот в киното: Режисьорска версия“. Кинолегендата лично ще представи томчето, издадено от „Колибри“, на 11 август от 19:00 ч. в градината на Bookies.

Написана с остроумие и без излишен свян, автобиографията представлява остроумен разказ за живота и занаята, за работата със звезди от ранга на Грегъри Пек, Ингрид Бергман, Джийн Хекман, Силвестър Сталоун, Джейн Фонда, както и за клопките на славата, която никога не идва сама.

Тед Кочев (рожденото му име е Величко Тодоров Кочев) е потомък на български имигранти. Баща му е от Пловдив, майка му е живяла във Варна. Израсъл е в бедните квартали на Торонто в годините на Депресията. Макар никога да не е учил във филмов институт, създава едни от най-значимите филми на 70-те и 80-те. Черният трилър „Да се събудиш в страх“ е първият австралийски филм на кинофестивала в Кан.

Измежду най-касовите му ленти са „Първа кръв“ (известен като „Рамбо I“) със Силвестър Сталоун и „Забава с Дик и Джейн“. „Обучението на Дуди Кравиц“ печели наградата „Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал и е номиниран за „Оскар“ за най-добър сценарий, а ексцентричните комедии „Уикендът на Барни“ и „Кой убива великите готвачи на Европа?“ са свидетелство за многостранния му режисьорски дар. Режисьорът е известен и с епизодични появи като третостепенен персонаж в повечето свои филми.

Снимка: dga.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *