понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Служебният кабинет: Химера е 2024 г. да бъде завършена магистрала “Хемус”

Три страници – толкова дълъг е един от договорите за орогмната сума от 100 млн. лв., по който се строи участък от автомагистрала „Хемус“. Това обяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова и показа листовете с договора.

Въпросният контракт е сключен по „ин хаус“ процедура и по него са изплатени авансови плащания.

Министърът и нейният екип дадоха пресконференция, на която обявиха, че нямат намерение да спират строителството на магистралата, каквито опасения изразиха от ГЕРБ.

„Искам ясно да ви кажа, че „Хемус“ се строи само в участъци 1, 2 и 3. Фирмите, които работят там, не са спирали да строят, а и няма как, защото са получили много повече средства, отколкото са им необходими. Аз като министър не бих подходила така, че да спра някакъв строеж без някаква причина. Мен ме интересува магистралата, която е на целия български народ, да бъде построена, защото незавършеното строителство е най-скъпото“, обяви Комитова.

Кой може да спре това строителство, попита Комитова и сама отговори, че това могат да направят фирмите ако решат да кажата, че нямат пари за заплати на работниците. Над фирмите строи държавната фирма „Автомагистрали“, която от днес има ново ръководство и тя също би могла да спре строителството.

„Министърът няма как да спре строителството. Никой от нас няма цел да спре „Хемус“. Нямаме интерес да спираме това строителство. Досега не съм издала нито един акт или документ, с който да наложа такава санкция – спиране„, обяви Комитова.

Комитова посочи, че за да старира процедурата по строителството на останалите участъци, е нужно документацията да мине през много институции и да се направят много съгласувания.

Последните три участъка от „Хемус“ – 7, 8 и 9 нямат подборни устройствени планове, тъй като не е започнало навреме проектирането им. Реално в момента има проекти само за една трета от магистралата. Завършването на „Хемус“ през 2024 г., каквито планове имаха от ГЕРБ, е било химера, стана ясно на пресконференцията.

„Абсурдно е 2024 г. да бъде завършена автомагистралата, при положение, че още две години няма да има отчуждение на терените по последните участъци“, каза зам.-министър То