събота, юли 2Актуални новини от София
Shadow

Погребаха къщата на Д. Димов… ще строят 2 блока

Уникалната архитектурна забележителност – емблематичната и красива къща на Димитър Димов в Лозенец вече е погребана. На нейно място по план ще се появят два 5-етажни блока. Безмилостно срутена от багерите, които заради алчни интереси, некомпетентна Община и колективното ни бездействие спрямо миналото ни, вече прегазиха и унищожиха половин София. И тъй като къщата на човека, в чиято чест бе именувана ул. „Димитър Димов“ вече я няма, предлагаме ново подходящо име за нея – ул. „Алчността на кмета“.

А пететажните блокове са точно толкова банални, нехармонични и натоварващи градската среда, както и останалите хиляди преди тях.

“И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.” – Димитър Димов, Тютюн.

Вината за безвъзвратното обезобразяване на София е на Йорданка Фандъкова, която няма нито отношение, нито любов към нея. За 12-те си години на кметуване, тя можеше да промени всичко това, но нито поиска, нито посмя. Кметът на столицата не поиска ОУП, който да понижи параметрите на застрояване, а точно обратното – свързано застрояване и надута плътност за всеки желаещ. ГЕРБ не допуснаха мораториум на строителството, за да се изработят нови ПУП-ове. Зам.-председателят на управляващата партия Фандъкова, не се пребори за ново законодателство, което, подобно на цяла Европа, да забрани всеки инвеститор да прави каквото си иска в града. Не – тя не предприе нищо и затова ще бъде запомнена като унищожител на София!