понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Перфораторите в градския транспорт ще останат в историята

До половин година перфораторите в градския транспорт в София ще останат в историята. Това стана ясно от думите на шефа на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който представи възможността за закупуване онлайн еднократен билет за градския транспорт. Електронният билет е част от новата тикет система на София и може да се купи през https://sofia.mpass.bg/bg/.

Закупуването на онлайн билет на стойност 1,6 лв., ще става с еднократна регистрация и ще важи за едно пътуване. Час и половина след чекирането на билета чрез новите валидатори той ще изчезва от системата. Затова време обаче няма да може да се ползва в различни превозни средства. Ако не се осъществи пътуването в рамките на 24 часа закупения билет изгаря. До момента през интернет можеше да се закупят дневни карти. От ЦГМ отчитат, че на месец продават по 500-600 от тези документи.

Новата тикет системата няма да прати хартиения билет в историята, а само перфораторите. „Хартиен билет със сигурност ще има с QR код и баркод. Нека да мине един транзитен период 5-6 месеца, в който хората да изразходват старите билети, за да може перфоратора да остане в историята“, обясни Дилчев.

Другите стъпки от новата тикет система, които предстоят да бъдат пуснати са възможността да се заплаща превозния документ с безконтактна банкова карта и зареждането на картата през сайта на ЦГМ.

Шефът на ЦГМ обяви, че пътникопотока е намалял почти наполовина. В най-тежките дни от пандемията спадът на пътуващи е бил 70%.

Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паник бутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване.

Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система – дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминато разстояние. Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ. Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята.

За тикет-системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума „Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73, 3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г. До януари 2021 г. са платени 15,2 млн.лв.

Източник: Монитор