понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Книги на български автори ще ви намерят сами в парка

Това ще се случи по време на национална кампания „Зелено четене“ под мотото „Книгите сами ни намират“. Тя стартира на 27 май и ще продължи до 26 юни. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар.

Двигател на кампанията е младият писател и автор на „Орденът на скорпионите“ Надежда Динева. Тя сподели, че идеята за инициативата се заражда едва преди две седмици, като първоначално е възнамерявала да се проведе само в столицата. След като споделя на свои приятели, кампанията се разраства бързо на национално ниво и ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград.

Основни цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора. „Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и „избраниците“ на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат“, обясни авторката. Тя разкри, че в рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги.

В столицата книгите ще бъде оставени лично от авторите, които участват в „Зелено четене“, а в останалите градове ще помогнат доброволци. „За организацията разчитах и на много хора, които има заслуги за това цялата кампания да се развие бързо и успешно, специални благодарности отправям и към спонсорите на инициативата, които безапелационно подкрепиха каузата“, сподели Динева.

Към момента в „Зелено четене“ безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!“. „Предстои да се включат и още автори. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи, като оостави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите“, допълни инициаторът на кампанията.

До читателите ще достигне съвременна художествената литература с жанрово многообразие, поезия в различни литературни направления и стилистика. По думите на организатора на кампанията още преди читателите да се потопят в интересните сюжети на книгите, самото им откриване също ще разказва своя лична история. Например след тежък работен ден на път към вкъщи през парка намираш своето ново четиво, а в него и посланията, от които се нуждаеш точно в този момент.

Кампанията стартира няколко дни след 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, затова и Динева отправя призив всички да пазим родния език. „Езикът ни е най-големият принос за световното културно богатство и книгите от кампанията свидетелстват за това. В последно време в ежедневната реч се използват твърде много чуждици, които отнемат от неговото благозвучие и пъстрота, а книгите обогатяват не само въображението ни, но и използвания речников запас“, сподели младата писателка.

Кампанията се осъществява със съдействието на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ и Бутик TianDe – Красиви и щастливи, София.