събота, юли 2Актуални новини от София
Shadow

Историята на 91-годишната рускиня Баба Лена, която стана интернет сензация

Пътуването в днешно време е сложна работа. Но нека хвърлим поглед към времената, в които хората бяха свободни да посещават всички краища на света.

Тази история не е за обикновено пътешествие. Главният й герой, всъщност, е 91-годишна рускиня, която – въпреки напредналата си възраст, пътува много. И не само в родната си страна, но и извън нейните граници.

Елена Ерхова, по-известна като Баба Лена, е от сибирския град Красноярск. Тя пътува до места, на които не бихте очаквали да отиде 91-годишен човек. Нито пък да документира пътуванията си в социалните медии .

Уви, Баба Лена почина през 2019 г. на 91-годишна възраст, но остави като наследство спомени от пътуванията си във своя Facebook профил, разказва BoredPanda.

Каним ви да отпразнувате живота й, като се насладите не само на пътешествията й, но си спомните и че никога не е късно да направите нещо, което винаги сте искали.

Елена Ерхова изглежда винаги е била запален пътешественик, като първоначално прави пътуванията си в границите на съществуващия тогава Съветски съюз, чиято площ съвсем не е за пренебрегване. Още през 70-те години, когато е на 40 години, Лена посещава Прага, Полша и Източна Германия – някои от страните, които са разрешени като дестинации за пътуване извън СССР. Но подобни пътешествия никога не са били евтини, затова Лена не предприема други – поради липсата на време и пари, до 83-ата си годишнина. Тогава тя решава, че трябва да види повече от света.

Лена спестява пари от пенсията си, освен това продава цветя и плетени изделия, за да може да пътува до места, до които не бихте очаквали да стигне 91-годишна жена. Тя посещава Германия, Тайланд, Тенерифе (Испания), Италия, Виетнам и много други.

По време на пътуванията си тя не се страхува да участва в различни дейности. В по-голямата си част разглежда забележителности, но също така язди камила в Израел или кара мотоциклет във Виетнам, ходи на рафтинг, участва в културни начинания и тържества и други.

По време на едно от пътуванията си тя се запознава с рускиня на име Екатерина Папина. Папина споделя снимка от срещата си с Лена – която, между другото, винаги пътува сама, правейки всичко това още по-невероятно. Кадърът се превръща в истински хит във Facebook.

Оттогава внукът й поддържа акаунтите й в социалните мрежи и Лена започва да документира пътуванията си във Facebook, Instagram и YouTube. За съжаление, тя умира от рак през 2019 г. и нейните YouTube и Instagram акаунт са изтрити. Само този във Facebook все още е паметник и наследство от пътуванията ѝ.

Лена е отличен пример – един от многото, който доказва, че никога не е късно да започнете да правите нещо, което обичате. Тя се връща към пътуването на 83 години – само 8 години преди смъртта си.

Източник: profit.bg