понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Емили Караколева е победителят в „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“

Емили Караколева е победител в шестото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021 – Поглед към доброто“, организиран от регионалния новинарски портал EspressoNews.bg.

„Работилница за репортери“ е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. до 12. клас. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Възпитаничката на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренция от над сто деца от цялата страна. Името на победителката бе обявено от Десислава Василева – управляващ директор на Еспресо Медия, по време на онлайн церемония, която се проведе на 10 септември. Освен титлата „Репортер на EspressoNews”, Емили Караколева получи и пътуване до Брюксел, по покана на Ева Mайдел – патрон на тазгодишното издание на Работилницата, за да се запознае с работата на Eвропейския парламент и институции. Тя получи и покана да се включи в ученическия проект на Евелина Павлова – радио TeenStation.

На второ място е класиран възпитаникът на в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе – Кристиян Юлзари.

Трета, журито на конкурса класира, П. Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом.  Тя бе наградена и от гост-менторът в тазгодишното издание на Работилницата – Калина Влайкова, с участие в следващото издание на класовете по писмена комуникация „Разбери ме“.

За първи път тази година „Работилница за репортери“ се проведе официално на национално ниво и се включиха ученици от почти всички градове на страната. Участниците създадоха над 200 материала, изпълнявайки трите им поставени задачи, в жанровете – коментар, портрет и интервю.

Ментори на учениците отново бяха утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, в лицето на: Доника Ризова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Надя Ганчева, Виолета Манчева, Диана Янкулова, Георги Милков, Васил Койнарев и гл. ас. д-р Иван Вълчанов от УНСС. Специален гост-ментор бе Калина Влайкова.

Работите на талантливите участници бяха оценени от авторитетно жури, в състав Илия Дафов – NOVA, Ники Кънчев – Дарик радио, Георги Любенов – БНТ, Димитър Абрашев – Bulgaria On Air, Неда Василева – Code health TV, Евелина Павлова – FM+, Николета Атанасова – БНР, доц. д-р Стела Ангова – УНСС.