понеделник, май 23Актуални новини от София
Shadow

Днес започва предизборната кампания

За първи път ще гласуваме само с машини

Предизборната кампания за вота на 11 юли започва днес и приключва в полунощ на 9 юли. 15 партии и 8 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните избори, съобщава Temida.TV.

Заради овладяната ситуация с коронавируса в тази кампания няма да липсват събития на открито. Довечера „Демократична България“ открива кампанията си в столичния Южен парк. Заедно с лидерите на обединението ще бъдат Фондацията, Д2, Ревю, Ирина Флорин, София, Тома и др. участници в концерта.

БСП за България стартира утре пред Народния театър „Иван Вазов“. През уикенда започва надпреварата за вота и коалицията ГЕРБ-СДС. Има такъв народ засега не са обявили официално откриване на кампанията си.

Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ стартират кампанията си от Пловдив довечера. От града под тепетата тръгват към парламенти и кандидатите на „Изправи се! Мутри вън!“.

Вчера от ЦИК съобщиха, че е постъпила още една оферта от фирма „Панов“ ЕООД, която предлага да осигури „до 5000 машини“ за гласуване на вота.

Във вота ще участват 23 формации

Изборите бяха насрочени с указ номер 130 на президента, публикуван в Държавен вестник на 12 май след като 45-я парламент не можа да състави правителство и се наложи президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство.

В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалиции, които те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, по време на изборите.

45 231 подадени декларации за секции в чужбина

Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция – 16 363, Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания – 2561. Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, вероятно защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции.

Подаването на заявления обаче би облекчило работа на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място. Според Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК, за първи път ще има 800, а може повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни. Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300.

Организацията за изборите в чужбина върви добре

Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната. Организацията за изборите в чужбина върви добре, няма хаос и към 18 юни ще е ясно колко са секциите и къде в тях ще има машини. Следващият проблем там е назначаването на СИК, което според хронограмата на изборите ще стане на 28 юни. Работна група на МвнР подготвя изборите в чужбина. Към назначаването на СИК извън страната има интерес от доброволческите организации по места. Основната работа обаче се пада на партиите, които трябва да направят предложение за членовете на СИК в чужбина.

В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича и срокът за назначаването на СИК от РИК в страната. Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини. Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини.

Към гласуване с бюлетини се минава само ако се установи, че има някакъв проблем с машината и тя не може да се използва. Предизвикателството е, че с наличния брой машини не може да се осигури повече от една, в секциите с най-много избиратели, защото ще са нужни и машини за някои от секциите в чужбина. В ЦИК са оптимисти и и смятат, че могат да постигнат споразумение със сегашния доставчик „Сиела Норма“ за доставка на още 1500 бройки. На 10 юни, от ЦИК съобщиха че са получили оферта за машини и от друга фирма, но искат да проверят техническата спецификация на предлаганата техника.

Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. За първи път с машини ще може да се гласува и в избирателни секции извън страната, но само в секции с очакван по-голям брой избиратели.

Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към МРРБ.

ЦИК вече определи реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания през медиите.

Снимка: БГНЕС