сряда, юли 8Актуални новини от София

Столична библиотека представя колекция от редки книги

Столична библиотека е подготвила документална изложба, с което отбелязва 145 години от рождението на Кирил Христов. В експозицията има интересни факти от житейската и творческата му биография, снимки, шаржове, свидетелства от съвременници. Любопитни са и 50 редки книги от личната му библиотека, завещана от него на Столична библиотека през 1940 г.

Откриването на изложбата е утре,четвъртък, от 11 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Изложбата ще представи известният литературен историк, културолог и изследовател на творчеството на Кирил Христов проф. Михаил Неделчев.

В експозицията са представени уникални първи издания, повечето с автографи и посвещения от негови велики съвременници – Иван Вазов, Пейо К. Яворов, Михаил Арнаудов, Дора Габе , Петко Тихолов, Веселин Ханчев, и много други.

Особено място заемат книгите на самия автор- библиофилското издание на „Чеда на Балкана” 1928 г. с илюстрации на Борис Денев, първото издание на „Избрани стихотворения” 1903 г. с предговор на Иван Вазов, „Антология” 1922 г., първият му сборник статии „Бурни години” 1917, юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини” на Габриеле Д’ Анунцио.