сряда, юли 8Актуални новини от София

Правят проверки на столичните плувни басейни

Столичната районна здравна инспекция прави внезапни проверки спазват ли се мерките разпоредени от здравния министър Кирил Ананиев.

„Контролът е системен. Всичко в басейна се проверява преди да бъде пуснат в редовна експлоатация. Специално откритите плувни басейни, за да бъдат пуснати в експлоатация, минават през трикратни последователно проби, прави се проверка на сградния фонд, на водоснабдяване и канализацията, както и спазването на всички въведени мерки – ползването на дезифектанти, да са с разрешение от Министерство на здравеопазването, да са с етикет, изобщо всичко свързано с тяхната употреба“, обясни в сутрешния блок на БНТ Марияна Петрова – експерт от РЗИ София.

Тя увери, че нито един басейн не се пуска в експлоатация, докато не се докаже, че водата е безопасна. Правят се редовни проверки за качеството на водата, като се следят стойностите на определени химични и микробиологични показатели, заложените в закона, добави експерт от РЗИ София.

„Към днешна дата имаме по-малко от 20 плувни басейна, пуснати в редовна експлоатация. Има и такива, които са в процес на пускане. Вече сме направили около 60 проверки, взети са 104 проби и засега нямаме констатирани несъответствия по отношение на качеството на водата, както и спазването на всички противоепидемични мерки“, обобщи Марияна Петрова.