сряда, юли 8Актуални новини от София

Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София

Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. След репортажа на NOVA от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения

„Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Тя добави, че още от днес обектът преустановява дейността до приключване на проверката и спазването на всички изисквания.

„Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя.

„Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.

Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа че, са яли пациентите, са за едни от най-големите столични болници – сред тях „Шейново” и „Пирогов”. Бивши служителки на фирмата, която доставяла храната, разкриха, че в менюто присъствало месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.
Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата спешна болница. Софийската градска прокуратура (СГП) разпореди незабавна проверка. Само за няколко часа вчера, от Агенцията по безопасност на храните, откриха недопустими нарушения.