събота, май 30Актуални новини от София

Какви са правилата, които трябва да се спазват в моловете?

Моловете отварят врати след двумесечна пауза.

В асансьорите не бива да се качват повече от четирима души, а на ескалаторите се допускат до 7 души, на разстояние от метър и половина между тях.

За консумация на храна ще бъдат отворени само терасите, посочва вестник Стандарт. Дрехите и обувките ще могат да се пробват, но веднага след това трябва да се дезинфекцират.

„Нужно е леко да се напръска тъканта със спирт или дезинфектант, който няма да я увреди. В последните седмици се разбра, че вирусът остава и върху дрехите, като тяхната материя може да го задържи няколко часа”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болесни.

„Всеки магазин може да си позволи по една UV лампа, която да използват за дезинфекция на тези дрехи в пробните“, каза още той.

Маските са задължителни във всички вътрешни пространства на територията на мола. На местата, където се очаква струпване, обаче ще има допълнителни мерки. Ще има и стикери, които ще посочват къде трябва да се изчаква.

Разделението на входовете е основната мярка в търговските центрове.

„Трябва да помогнем на хората да се ориентират добре в обстановката и коя от вратите могат да използват. Освен обозначителните знаци, ще имаме разделителни ленти, за да не се пресича човекопотокът. Представители на охранителната ни компания също ще помагат на клиентите”, каза за Нова телевизия маркетинг мениджърът на един от търговските центрове в София Силвия Чапарова.