вторник, септември 22Актуални новини от София

В кои квартали в София са най-евтини жилищата

Цените на жилищата постепенно се променят.

Най-евтините наеми в София са в квартал „Военна рампа“, където и апартаментите се отдават най-бързо (17 дни). 

Цените там са малко над 250 евро за жилище. На другия полюс е кв. „Изток“, където наемите за апартамент надхвърлят 500 евро. Тенденцията на пазара в столицата е нарастване на наемните цени с 2,8%, показват данни от годишния доклад на специализираната платформа ocenime.bg.

С покачването на цените на имотите и тези на наемите се завишават, се забелязва в по-голямата част от районите в София.

Въпреки това, в някои столични квартали се наблюдават и значителни спадове. През миналата година например в „Красно село“, „Мусагеница“, и ж.к. „Западен парк“ наемите са спаднали с над 15%. В „Гоце Делчев“, „Редута“ и Връбница“ цените са спаднали с малко над 5%.

На фона на това, в други квартали в столицата се наблюдава тенденция на силен ръст. Доста голямо покачване на цените – с над 20%, има в няколко квартала – това са „Бъкстон“, „Яворов“, „Бояна“ и „Военна рампа“.

Средните цени на наемите в София варират от 200 до 500 евро, като най-желаните квартали, по традиция, остават южните – те са най-предпочитани и от купувачите на нов дом, сочат данни на повечето имотни агенции.

В повечето централни и южни квартали в столицата, наемите надвишават 400 евро.

Данните за 2019 г. сочат, че наемите за едностайните апартаменти в столицата достигат 275 евро, двустайните – около 350 евро, тристайните – 480 евро и многостайните се предлагат средно за 750 евро.

Времето за отдаване под наем в София варира между 10 и 45 дни, като спад в предлагането има през летния сезон и засилване на пазара през есента.

Половината от предлаганите жилища на пазара са двустайни, следват тристайните (31%). Времето за отдаване на този тип апартаменти е средно 35 дни. Най-малко са предлаганите многостайни апартаменти – само 6%.