неделя, април 5Актуални новини от София

Обнадеждаващо: 7 души с Covid-19 очакват да бъдат изписани

Добра новина има тази сутрин от Националния оперативен щаб за COVID-19. „Седем от заразените с коронавирус се очаква да бъдат изписани. Те са в отлично състояние, добро самочувствие, но още нямаме потвърждение, за да ги изпишем. И те са изнервени за стоят в болницата, но се надявам скоро да ги изпишем.“, това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав мутафчийски. Както е известно излекуваните от COVID-19 тряба да имат две отрицателни проби за 24 часа.

Броят на заразените с COVID-19 в България вече са 202. От вчера от 17 часа до тази сутрин има само един заразен и той е от София. Пациентът е с лека симптоматика и не е настанен в болница. От Оперативния щам не смятат, че вече има тенденция за намаляване на заразените. Случаите се увеличават и още няма тенденция за намаляване. При толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип, коментира генералът.

ОББ са дарили 200 000 лв, а Райфайзен 50 000 на 3 болници. Продължават непрекъснато даренията към Министерство на здравеопазването. Ген. Мутафчийски уточни, че дарителите като се обадят в Щаба те съветват даренията да се правят към МЗ и към болници в провинцията. Разширяват се лабораториите в София. Има заявка от БАН да заработи тяхна лаборатория както и две частни