неделя, април 5Актуални новини от София

Втори случай на заразен британски гражданин в Банско

За втори случай на заразен британски гражданин в Банско съобщи на извънреден брифинг кметът на града Иван Кадев. По-късно председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски поясни, че въпросният човек е приет за лечение, но все още не е окончателно потвърдено, че е болен от Ковид-19.

Въпросният мъж е на 78-годишна възраст, гражданин на Великобритания е, но от две години не е пътувал към родината си. Живее в собствен апартамент в Банско.

Заради възможния втори случай на заразата в града, кметът Кадев свика извънредно заседание на общинския кризисен щаб, което прие и мерки срещу вируса.

На основание на решенията на Централния оперативен щаб е изпратено и предписание до концесионера на ски зона Банско за нейното затваряне, което ще стане при първи възможен момент след извършване на необходимите технически дейности. Затварят се и гардеробите и заведенията на територията на ски зоната.

Готовност за дезинфекция на целия град има още от миналата седмица, а реално дезинфекциране ще започне днес или най-късно утре сутрин.

Кадев съобщи още, че след обявяването на извънредното положение в страната туристопотокът е спаднал от 2100 души седмично на една 700, като половината от тях са британски граждани.

„В Банско не можем да ограничим пристигащите от екзотични дестинации чужденци, на всички тях ще бъдат раздадени декларации, които ще трябва да попълнят”, добави  кметът. Декларациите са преведени на английски език и съобщават, че в страната е въведено извънредно положение, а неспазването на властите се санкционира според Наказателния кодекс.

В Банско от днес не работи синята зона и паркирането е безплатно. На брифинга присъства и районният прокурор Ружена Кондева, която съобщи, че тъй като Великобритания доскоро не е попадала в категорията „рискова страна”, пристигащите с чартъри британски и чужди граждани не са попълвали декларации за това откъде идват и накъде отиват.

Под карантина остават 5 човека, – двама възрастни и три деца, в апартхотел в града. Късно снощи едното от децата даде положителна проба за коронавирус, а пробите на останалите четирима бяха отрицателни.