неделя, март 29Актуални новини от София

В „Оборище“ ще строят обществен паркинг

Обществен паркинг ще се строи в столичния район „Оборище“. Една част ще е под земята, а другата наземна. До 10 дни кметът Николай Александров ще внесе предложение в Столичната община за построяването на многоетажен паркинг, признава той в интервю пред БГНЕС.

Паркингът ще бъде платен. Мястото, на което ще се изгради е терен зад театър „София“, около пазара за животни, за който се обсъжда дали да се премахне или премести на друго място, тъй като жителите не го искат. В момента изграждането на паркинга е на ниво проектиране.

Живеещи в района искали да има 24-часова платена зона за паркиране, включително в събота и неделя, защото смятат, че така ще се реши проблемът с паркоместата, споделя кметът Николай Александров.

В момента местните страдат от липсата на места за паркиране след 19:30 ч. А причината е, че посетители на търговски центрове и заведения паркират в района и след този час. Местните жители са платили годишен стикер, но не им е осигурено място, за да си го ползват, аргументира се Александров. Той разказва, че има участъци, където са продадени определен брой стикери, а теоретично няма толкова места за паркиране.

Другото желание на живеещите в района било част от зелената зона да стане синя, защото паркирането няма да е до 4 часа, а до 2, а пък работи и в събота. От районната администрация искат да чуят желанието и предложенията на гражданите и да ги предадат към компетентните институции и така да се защити интереса на живеещите в „Оборище“, коментира кметът Александров. Той е категоричен, че платеното паркиране въвежда ред и дисциплина и трябва да се подхожда разумно, а не нехайно.

Не става ясно обаче как и кой ще контролира 24-часовото платено паркиране?