петък, юни 5Актуални новини от София

Интересни събития в София през уикенда

Ако планирате този уикенд да останете в София, подбрали сме ви интересни събития, с които няма да скучаете. 

Изложба „Нова българска живопис III“

от 28 януари до 3 март

От 28-ми януари до 3-ти март Галерия и зала “Оборище 5” ще покаже в красивото си пространство изложбата „Нова българска живопис III“ с творби на художници, част от групата XXL.

Картини на добре познатите художници Хубен ЧеркеловИван КюрановГенади ГатевДимитър ЯрановСвилен СтефановКрасимир ДобревРосен Тошеви Петко Дурмана ще бъдат изложени в салонната зала на галерията.

*

Заекът на Дюрер падна – Любен Домозетски

от 6 февруари до 15 март

На 06 февруари 2020 г. от 18:30 в новата столична галерия Little Bird Place ще се открие първата самостоятелна изложба на Любен Домозетски.

Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката.

Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции. От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.

“Заекът на Дюрер падна“ е част от заглавието на едно от произведенията в изложбата, което жанрово също може да бъде отнесено към научната илюстрация. То изобразява конкретен вид птица, но съдържа в себе си различни идейно-пластични „нишки“, които водят към известния „Заек” на Албрехт Дюрер.

Сред представените творби има и такива, които със своето съдържание и с някои технически особености (например използването на грундирана дъска за основа, характерна за иконописта) прекрачват границата на научната илюстрация. Те използват нейния визуален и пластичен  инструментариум и изразяват представите на автора за неразкъсваемата връзка между човека и природата.

*

„История в портрети – 40 жени, променили България”

от 6 февруари до 22 март

Изложбата “История в портрети – 40 жени, променили България”, представя произведения, голяма част от които създадени, за да бъдат включени в изданието „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ (Сиела, 2019).

В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре.

*

АРТ СТАРТ 2020

от 7 февруари до 1 март

За четвърти пореден път галерия CredoBonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година. Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина. Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в CredoBonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия HeerzTooya във Велико Търново.

Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.

Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.

Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия CredoBonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт.

*

YALTA CLUB през февруари

от 8 до 29 февруари

Artbat, Âme и още атрактивни имена в YALTA CLUB през февруари

През следващия месец зад пулта на клуба ще видим Artbat,Markus Schulz, Estiva, Âme и The Magician

Новият сезон на YALTACLUB идва с четири вълнуващи събития в голямата зала на клуба с участието на редица чуждестранни гости. Месецът ще започне с актуалното дуо Artbat, ще преминем през участието на MarkusSchulz & Estivaи ще имаме възможността отново да станем част от легендарните Takeoverпартита с дуото Âme. Програмата за февруари месец ще приключи със супер силите на белгиецът The Magician.

На 8 февруари YALTA CLUB кани диджеите и продуценти от Киев – Artur и Batis или просто Artbat. Те са едни от най-успешните украински артисти на електронната сцена и то само година след като двамата обединяват силите си! За краткото време заедно издават дебютния си албум и достигат до участие в DestinoClub(Ибиса). След издаването на Mandrakeредицапарчета отдискографията наArtbat се появяват в класации като Techno и DeepHouseTop 100 на Beatport, водейки ги до участия на легендарни локации и колаборации с някои от най-добрите европейски лейбъли като Suara и Diynamic.

Партито с Artbat, което феновете очакват с нетърпение, ще бъде последвано от гостуването на MarkusShulzна 14 февруари. Със седемте си студийни албума и редица компилации през последните десет години, той се разпознава с неподражаемото си звучене. Познат е и с ремиксите си, които му дават възможността да работи с имена като DepecheModeMadonnaEverythingbuttheGirlи много други, а някои от въпросните ремикси като Intuitionи Standзаемат първо място в клубната класация на Beatport. На 14 февруари ще чуем и Estiva (StevenBaan) – често свързван с лейбъла Armada Music.  Холандският диджей, който се радва на подкрепата на световни имена като ArminVanBuuren, ще покаже типичната за него комбинация от техно ориентирани ритми и емоционални, прогресивни мелодии.

*

8 сезона любов

на 14 февруари

„8 сезона любов“ от Кварто и Георги Андреев – премиера

 

14 февруари 2020 в Зала „България“, 19,00 ч.

Антонио Вивалди – „Четирите сезона“

Георги Андреев – „Сезони и ритуали от България“ (премиера)

Солист: Иван Пенчев (цигулка)

„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.

Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика – любов към живота, към природата, към красотата.