вторник, юли 14Актуални новини от София

В хотелите у нас масово предлагат стара и негодна храна, хигиената е лоша

Наясно ли сме с това какво ни предлагат в пакетите по родните хотели? Каква храна ни сервират в ресторантите?

Храни с изтекъл срок на годност и лоша хигиена в част от ресторантите по зимните ни курорти. Това откриха  проверките в началото на сезона.

На над близо 700 кг храна с изтекъл срок на годност се натъкват контролните органи през последния месец. Открити са и други нарушения – неправилно съхранение, неясен произход на продукте, както и лоша хигиена.

Пo време на последната си зимна почивка в хотел на „all inclusive“ в планината, Невена Павлова забелязва, че в платата има остатъчна храна от предишните дни. Поради тази причина вече избягва шведските маси, когато резервира места в курортите ни.

„Избираме само закуска. Обядваме и вечеряме на други места. Много рядко ползваме услугата „all inclusive“ в България, разказва Невена пред NOVA.

Туристите са на мнение, че при пълните пакети на обслужване в зимните ни курорти цената не отговаря на предлаганото качество.

„В ресторантите постоянно те блъскат, няма достатъчно храна, а менюто е еднообразно. Няма нищо общо с Турция например“, споделя друг турист.

На същото мнение се оказва и шеф Жоро Иванов, готвил за почти всичките ни президенти. В практиката си е виждал всякакви кулинарни интерпретации.

„При всички случаи услугата „all inclusive“ трябва да се базира на европейския опит. Не бива да се появяват нещата от закуска във вечерята или от вечерята в другия обяд и т.н.“, коментира той.

Един ден хранене на пълен пакет за хотелиерите струва между 3 и 5 лв. за турист, пресмята шеф Жоро Иванов.

Поради тази причина готвачите в този тип ресторанти често биват принудени да експериментират в кухнята. А зад пищните трапези се крият нискокачествени продукти, договаряни на изключително ниски цени още преди сезона да е започнал.

„Получавайки задание да направиш колбас за 1-1.20 лв. за кг и сирене, което да не е повече от 3-3.5 лв. за кг, вие сами може да си направите извода какъв продукт е това. Нискобюджетните продукти, които са направени с транс мазнини и какви ли не още неща в тях, трябва да се забранят напълно“, категоричен е Иванов.

Експертите също са категорични –  подобни експерименти в кухнята могат да се окажат опасни за здравето ни.

Д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните отбелязва, че с 5 лв. на ден не можем да се храним с качествени храни.

„Този сектор винаги е бил рисков. Вероятно няма месец, в който да не е регистриран случай на натравяне на турист“, допълва още той.

Ресторантьорите обаче твърдят, че тези практики отдавна били в миналото. И че за да бъдат конкуренти на пазара, не могат да си позволят да сервират предлагана вече храна.