сряда, август 12Актуални новини от София

Заради снега: туристи са блокирани в Родопите

Продължава разчистването до туристите на Върховръх. Десет души са блокирани в местността в Родопите. Пътят от Перущица до Върховръх вчера остана затворен заради натрупалата снежна покривка от над един метър. Пробив не беше осъществен въпреки усилията на почистващата фирма и допълнителната техника от Община „Родопи“, тъй като машините аварираха. Днес акцията продължава.

„Няма бедстващи хора“, съобщи Мария Вълканова, кмет на Перущица. Според нея до обяд днес пътят ще бъде разчистен.

Заместник-кметът Костадин Тонов също, че се работи с нова техника, като се очаква от Пловдив да се включи голям верижен булдозер. Снежната покривка на места е над метър и половина.

„Хората в двата хотела са подсигурени с всичко жизненонеобходимо. Сред тях има и малко дете. Едно е туристическото семейство, останалите са от персонала“, уточни Тонов.

Продължава акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син. Двамата са в неизвестност от сряда, когато за последно са говорили с близките си.

До обед трябва да бъде отворен проходът Шипка, където и в момента снегопочистваща техника работи активно. Шофьорите могат да ползват Прохода на Републиката.