петък, август 7Актуални новини от София

Издирваният за взрива във Варна е един от загиналите

Обявеният за общодържавно издирване Веселин Димитров е втората жертва на мощния взрив във Варна. Това обявиха от прокуратурата в града. Разследващите са изяснили и механизма на експлозията.

И в момента продължава огледът във взривения апартамент от експерти по взривовете от специализирания отряд по борба с тероризма. От прокуратурата съобщиха, че в апартамента е имало струпване на огромно количество взривоопасни вещества. Веселин Димитров така е подредил мебелите в апартамента, така че ударната вълна да бъде максимално силно.

„Събрани са косвени доказателства, които могат с голяма степен на вероятност да посочат и самоличността на загиналите. Те сочат, че едното тяло е на Веселин Димитров, а другото – на съседката му. Взривът е станал повод и за последвалия пожар. Преди самият взрив, Димитров е закупил бензин около 30 литра и газ пропан-бутан около 11 литра. На място са намерени и иззети 2 газови бутилки”, заяви прокурор Красимир Конов.

Това, което експертите проверяват, е как точно е запалено веществото, предизвикало взрива и дали все пак е възможно да се касае за някакво късо съединение. Съседи разказват, че са чули шума от разместване на мебели.

Това, което още бе съобщено, е, че са разпитани близки на Веселин Димитров. Установен е и човекът, който последно е водил разговор с него. Той бил спокоен, правел си е планове. Дори си уговорил среща с приятели в средата на тази седмица.

Повечето от пострадалите са изписани от болницата. Една жена оставка в тежко състояние.