понеделник, юли 6Актуални новини от София

Изложба в памет на професора – „Крикор Азарян с Чехов и Радичков“

Изложбата във фоайето на Народния театър “Иван Вазов” е озаглавена „Крикор Азарян с Чехов и Радичков“. Тя е посветена на 10-годишнината от смъртта на режисьора и 10 години от премиерата на един паметен и обичан спектакъл в репертоара на театъра – “Вишнева градина” от Чехов, разказа  изкуствоведът Светла Панчева. Снимките ще останат изложени до края на годината.

Изложбата се реализира по идея на Народния театър, със съдействието на Театър „Българска армия“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Младежки театър „Николай Бинев“.

Експозицията е разположена на Първи балкон на Народния театър и акцентира върху два от драматургичните светове, в които режисьорът Крикор Азарян открива и изследва два тематични центъра,които са в неговото сърце – светът на Антон Павлович Чехов и на Йордан Радичков.

В изложбата са представени няколко уникални фотографии на Крикор Азарян по време на репетиции в Народния театър и в Сатиричния театър. Също така и множество снимки от спектакли, белязали върхове в неговите творчески търсения, каквито са трите спектакъла по пиеси на Чехов – “Вишнева градина” в Народния театър, “Три сестри” в Младежкия театър и “Чайка” в театър „Българска Армия“ и две постановки по пиеси на Йордан Радичков в Народния театър – “Януари” и “Лазарица”.

Споменът за режисьорските търсения и открития на Крикор Азарян е обогатен със запазени и практически показвани за пръв път снимки от спектаклите “Крал Лир” от Шекспир, “Последният запис” от Самюел Бекет, “Камината” от Маргарит Минков, “Празникът” от Николай Хайтов, “Последен срок” от Валентин Распутин в Народния театър, а също “Максималистът” от Станислав Стратиев и “Дело” от А. Сухово-Кобилин в Сатиричния театър и “Трамвай желание” от Тенеси Уилямс и “Колекцията” от Харолд Пинтър в Театър “Българска армия”.

Любопитен момент при организирането на изложбата е една рисунка на художника Добромир Петров, която представя Крикор Азарян в неговите студентски години.

Актьорът Руси Чанев по една случайност видял как правят изложбата и изведнъж казал, че има тази уникална рисунка от времето, когато тримата – проф. Азарян, Добромир Петров и Руси Чанев са живели в студентска квартира.

 

източник: БГНЕС