понеделник, юли 6Актуални новини от София

Мая Манолова внесе иск за касиране на вота за кмет на София

Искане за касиране на изборите за кмет на София внесе в Общинската избирателна комисия неуспялата кандидатка Мая Манолова. Спорни избирателни списъци и стотици „дописвани“ протоколи. Това са част от основанията, с които Манолова и издигналият я инициативен комитет внесоха жалбата.

„Има огромни несъответствия и разлики между протоколите, изготвени от ЦИК и тези, които са качени на сайта на Централната избирателна комисия. Тези нарушения, поправки, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на секционните избирателни комисии. В над 900 секции установихме и 700 души разлика в избирателните списъци. Толкова са гражданите на държави членки на ЕС, които според общинската избирателна комисия са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация, техният брой е само 44“, каза тя.

Манолова се аргументира и с нарушения при броенето на бюлетините, както в организацията на изборния процес.

„Ние сме предприели каквото е трябвало. Да разобличим фалшификациите и злоупотребите с гласовете на гражданите и да призовем институциите и партиите да застанат зад честността на изборите“, заяви Манолова.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветомир Паунов обвини Мая Манолова, че търси оправдание за загубата на изборите в София като използва език на омразата и се опитва да дискредитира опонентите си.

Паунов направи следния коментар, след като Мая Манолова и подкрепилият я Инициативен комитет внесоха жалба за касиране на изборите, като се позоваха на нарушения в избирателните списъци, изборните протоколи и организацията на изборния процес: „Както по време на предизборната кампания Мая Манолова обещаваше всичко на всеки, така и нейните мотиви са от всичко по малко. Оттук нататък в София те ще създават само хаос. Това го могат. В това са най-добри“.

В петиция Мая Манолова ще призове и за законодателни промени, с които да се въведат електронно и машинно гласуване.