понеделник, февруари 24Актуални новини от София

Преславското златно съкровище е в София

 

След гастрол и изложение в Лувъра, скъпоценностите отново са в България.

Преславското златно съкровище отново е в България. То е част от изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, посветена на 150-ата годишнина на БА, съобщава bTV. Скъпоценностите се прибират в България след гастрол и изложение в Лувъра във Франция. Златните накити от X век са уникални, а сега са преминали през нови изследвания и учените са установили неизвестни досега факти за артефактите.

Съкровището е било реставрирано основно в една от най-добрите лаборатории в Европа – тази в Майнц, разкри директорът на Националния археологически музей доц. Христо Попов.
„За пръв път българската публика ще го види в пълен вид. Винаги са били експонирани отделни части от него”, каза Попов. „Целият комплект бижута е впечатляващ. Той е сборен, а не резултат от единично производство. Вероятно е събиран във времето, защото колегите, които изследват неговите особености и технологията на производството му, виждат разлики и развитие в ювелирната работа за (период от) повече от един век”, заяви археологът изследовател Снежана Горянова. Много впечатляваща е диадемата, която е символ на върховна власт. Централната плочка представя възнесението на Александър Македонски, което се смята, че е един от символите и изразителите на властта. Картините на диадемата са направени с много фин клетъчен емайл и чрез различни техники. Това е много скъпа и прецизна техника на изработка. Това е едно от най-ценните и уникални неща в съкровището, разказа Горанова.

източник: blitz.bg, снимка: БГНЕС