събота, май 30Актуални новини от София

Медицински сестри на протест пред НЗОК

Пред НЗОК излязоха на протест медицински сестри, съобава bTV.

Те настояват да участват в преговорите за рамковия договор за 2020 г., с който се определят правилата, по които НЗОК осъществява плащанията.

По закон Здравната каса води тези преговори с лекарския съюз за медицинските дейности и със зъболекарския съюз за денталните дейности.

Срещата между представителите на протестиращите медицински сестри и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев приключи, но без да доведе до яснота.

Мая Илиева, организатор на протестите на медсестрите, обясни, че единственото, което протестиращите са разбрали, е, че д-р Дечев няма правомощия, с които да им съдейства. Той обаче ги е насочил към надзора на Здравната каса, откъдето биха могли да ги поканят да присъстват на договарянето.

По думи на Илиева в момента в преговорите единствен представител от страна на работещите в здравните заведения е БЛС, а това означава, че има само лекари, без представител на другите регистрираните професии – участници в здравеопазването.

Исканията на медсестрите са в рамковия договор да се фиксират минимални основни заплати и доплащания, а също да се въведат изисквания за броя на медицинските специалисти, които ще обслужват пациентите.

Рамковите договори трябва да бъдат приети до края на тази година, за да влязат в сила от следващата.

 

източник: news.bg, снимка: БГНЕС