понеделник, февруари 24Актуални новини от София

Еделина Кънева с юбилеен концерт на 23 ноември в Музикалния театър

Една от водещите солистки на Музикалния театър – Еделина Кънева – ще отбележи 30 години на неговата сцена с концерта „ВСИЧКИТЕ МОИ МЪЖЕ“. Примата кани своите почитатели на 23 ноември, събота, от 19 часа на концерта-спектакъл в Музикалния театър.

„Посвещавам моя юбилеен концерт на партньорството“ – казва солистката на Музикалния театър. „В един такъв концерт човек излива душата си, а пред очите на хората минава целия му живот“- добавя звездата.

Еделина Кънева ще бъде на сцената с партньорите-мъже, с които е пяла най-много на сцената на Музикалния театър: Марчо Апостолов, Александър Мутафчийски, Пеньо Пирозов, Христо Сарафов и Богомил Спиров. Специални гости на концерта са другите й сценични партньори от последните години: Орлин Горанов, Орлин Павлов и Тончо Токмакчиев.

На концерта ще звучат арии и дуети от оперетите „Веселата вдовица“ и „Графиня Марица“, където Еделина Кънева прави коронните си роли. Тя ще покаже и широкото амплоа, в което се изявява на сцената – не само оперета и опера, но и мюзикъл, джаз и поп. Ще прозвучат прочути дуети от мюзикъли, сред които „Уестсайдска история“, както и джаз и поп-дуети, написани специално за Еделина Кънева и нейните партньори на сцената.

Участват солисти, хор и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Гост-диригент – Любомир Денев.

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА “ П.Владигеров“.

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаската Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален театър.

Репертоарът й включва централните партии в оперите: „Трубадур“, „Тоска“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, оперетите: „Прилепът“, „Цигански Барон“, „Графиня Марица“, „Страната на усмивките“, „Царицата на Чардаша“, „Великата неизвестна“, мюзикълите: „Котки“, “Някои го предпочитат горещо“, „Уестсайдска история“, „Вълкът и седемте козлета“. Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската Национална Телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката.

Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа по романа на Ф. Кафка.

От 2012 г. е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене“, а от 2017 г. е музикален режисьор в „Александра Аудио“.

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 г. до 2010 година е постоянен гост-солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от проекта на Софийската Опера и Балет „Мамма миа“ с режисьор акад. Пламен Карталов. Там е в главната роля на Дона Шеридан.