понеделник, юли 6Актуални новини от София

Фандъкова и Манолова отиват на балотаж за кмет на София

В столицата на втори тур отиват досегашният кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП. Разликата между двете е около 9% в полза на Фандъкова. Тя е събрала повече от 36% от гласовете при 27 за Манолова. Трети остава Борислав Игнатов с малко над 12%, а четвърти Борис Бонев с около 10 на сто. Данните са при почти 50% обработени протоколи.

В битката за София в неделя и двете дами са с намерението да излязат победителки. Едната – досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова, продължава състезанието с направени изводи от допуснати грешки и пропуски и идеи за промяна в работата.

Йорданка Фандъкова: Не се крия зад празни приказки и общи думи, така че очевидно е, че хората имат нужда от това.

Според другата – Мая Манолова, хората се нуждаят от промяна и смята, че пробивът е направен.

Мая Манолова: Можем да спрем еднопартийния монопол над съдбата на хората, можем да спрем мръсния въздух във властта и на улицата.

Подкрепата, на която разчита Манолова на балотажа, е на всички извън сегашното статукво. Смята, че досега гражданите на столицата не са вярвали, че е възможно то да бъде променено. Фандъкова залага на десните и на всички, които харесват свършеното от нея в предишните мандати.

Йорданка Фандъкова: На балотажа ще разчитам най-вече на всички софиянци, с които заедно работихме заедно толкова години показахме, че София може да се развива, защото искат това развитие да продължи. Готова съм на разговори с десните, защото софиянци показаха, че има прагматични добри решения в техните програми.

Мая Манолова: Още една седмица, в която гражданите да покажем, че можем да се обединим, че можем да бъдем солидарни помежду си, че можем да бъдем над партийните си пристрастия, когато се борим за промяната в София и за по-добър живот на всички ни.

Оттук нататък е важно чии гласове ще подкрепят участничките в балотажа. От Демократична България призовават симпатизантите си да гласуват по съвест, но техният кандидат кмет Борислав Игнатов обяви, че няма да гласува.

Борислав Игнатов: Няма как да подкрепя нито една от двете, тъй като те не споделят ценностите, за които се боря и аз. Така че, не, няма да гласувам в неделя.

Борис Бонев ще обяви тези дни кого ще подкрепи. Според политолога Стойчо Стойчев профилът на Борис Бонев е привлякъл най-много млади хора да гласуват за него.

Стойчо Стойчев: Той автентично ги е привлякъл с кампанията си, с посланията си, които изглеждат прозападно, изглеждат интересно, реализират се по атрактивен за тях начин. Половината от електоралната подкрепа на Бонев идва от хора, които той с кампанията си е разколебал да гласуват за ГЕРБ. След като го няма в момента на балотаж на политическата карта, също смятам, че и те няма да дойдат да гласуват на избори.

Неочаквано предложение отправи във фейсбук евродепутатът Радан Кънев. Според него Мая Манолова и Борислав Игнатов трябва да се откажат от участие на балотажа и да дадат път на Борис Бонев. Новият Избирателен кодекс позволявал това.

А самите Борислав Игнатов и Борис Бонев, макар и отпаднали от кметската надпревара обещават да работят за симпатизантите си.

Борислав Игнатов: Като общински съветник може да разчитате на нашата група от общински съветници, ние ще направим всичко възможно така, че да изпълним всички обещания към вас избирателите от предизборната програма.

Борис Бонев: Това, което със сигурност обещавам е, че вътре в Общинския съвет ще работим като за няколко групи, няма да ги оставим на мира, защото гражданската преса ще бъде много затегната и хората в наше лице, ще имат своя глас в общинския съвет.

Къде ще отидат гласовете на останалите на трето и четвърто място в кметската надпревара за София със сигурност ще стане ясно в неделя.